2015. június 17., szerda

Ez az 5 jelző zene a HR-es füleinek az állásinterjún

szerző: Jobline
2015 március 27. 1 hozzászólás
Sokat elárul az álláskeresőről az önéletrajza – jó vagy rossz értelemben –, még többet lehet megtudni róla, amikor megjelenik az állásinterjún, és amikor meg is szólal, az maga a kincsesbánya a HR-es számára. Most azt taglaljuk, mi az az 5 jelző a jelölttel kapcsolatban, amit egy kiválasztási szakember hallani szeretne.
Nagyszerű dolog, ha az álláskereső végzettsége és szakmai tapasztalatai tökéletesen megfelelnek az elvárásoknak, de legalább ilyen fontos az emberi tényező is. Milyen személyes tulajdonságai vannak a jelentkezőnek? A száraz adatok áttekintése után erre kíváncsi a HR-es, és megvannak a maga különleges szempontjai arra nézvést, pontosan mi érdekli.

Dave Porter, a bostoni Baystate Financial gazdasági tanácsadó cég egyik vezetője szerint a kiválasztási folyamat során meg kell kérni a jelölteket, hogy röviden jellemezzék magukat. Porter akkor elégedett, ha a következő jelzőket hallja, amikor a jelölt jellemzi önmagát:
  • Őszinte
  • Tisztelettudó
  • Pontos
  • Kíváncsi
  • Megbízható
Porter szerint ezeknek a jelzőknek az elhangzása vagy el nem hangzása ékesen árulkodik arról, hogy a jelölt mennyire törődik másokkal és fontos-e számára a munkája. (A szakember egészen részletesen kifejti mindezt Where Winners Live: Sell More, Earn More, Achive More Through Personal Accountability című könyvében.)
Belső késztetésbőlPorternek további javaslatai is vannak. Szerinte az állásinterjún érdemes feltenni ezt a kérdést: Mikor hozott olyan döntést teljesen belső késztetésből, amire a mai napig büszke?
Ha a jelölt hosszasan eltöpreng a válaszon, máris elbukta a lehetőséget, hogy felvegyék a Baystate Financialhöz, mondja Porter. Szerinte egy megfelelő személyes integritással megáldott jelölt azonnal fel tudja idézni azt a helyzetet, amikor felelősen és helyesen döntött, amire joggal büszke. Egy ilyen történet azért hasznos, mert megmutatja a jelölt igazi karakterét.
Porter egyszerű példát idéz. A Leonard nevű álláskereső a fenti kérdésre adott válaszában elmesélte, hogy egyszer egy fényképezőgépet talált egy taxi hátsó ülésén. A taxisofőr azt mondta, ő bizony megtartja a készüléket, Leonard azonban nemet mondott neki, és leadta a gépet a társaság talált tárgyak osztályán. Leonard meg is kapta az állást a Baystate Financialnél.
Baljós jelekTermészetesen olyan jelzők is vannak, amelyek beindítják a vészcsengőt, amikor a jelölt önmagát jellemzi. Porter ezekre ugrik:
  • Gondtalan
  • Vicces
  • Laza
Ezek a jelzők Porter szerint arra utalnak, hogy az álláskereső hajlamos sokat foglalkozni önmagával és a saját kis örömeivel, ami a munka rovására mehet. Ezek az indikátorok azonban nem feltétlenül kizáró tényezők, hiszen egy kiváló szakember simán lehet vicces és laza, de felhívják a figyelmet arra, hogy a jelölt személyisége további vizsgálódást igényel, hogy ki lehessen szűrni a komolytalan pályázókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése